به گزارش ایبنا، وی پس از حضور در یک نشست مطبوعاتی جای خود را به جانشین خود کریستین لاگارد، رئیس پیشین صندوق بینالمللی پول داد.
آخرین بسته محرک مالی مصوب دوره ریاست دراگی از یک ماه پیش به اجرا گذاشته شده است. این تازهترین تلاش او برای تحریک تورم و مقابله با حاکم شدن رکود اقتصادی در منطقه یورو بود که در نشست روز پنجشنبه هیات مدیره بانک مرکزی بر ادامه اجرای آن تاکید شد.
کاهش نرخ بهره تا منفی نیم درصد و ادامه خرید اوراق قرضه و داراییهای مالی کشورهای منطقه یورو توسط بانک مرکزی اروپا دو محور اصلی این بسته محرک مالی است. اما فارغ از گمانهزنیهای برخی اقتصاددانان در مورد ناکافی بودن ابعاد این بسته برای اثرگذاری در سه سال آینده، این سوال مطرح است که میراث عملی و محقق شده سیاستگذاریهای بانک مرکزی اروپا در دوره ریاست این اقتصاددان ایتالیایی چه بوده است؟
گره خوردن با بحران
آغاز ریاست ماریو دراگی در بانک مرکزی اروپا با تشدید بحران مالی و پولی در میان برخی اعضاء منطقه یورو گره خورد. او همانطور که وعده داده بود تمام تلاش خود را برای جلوگیری از متلاشی شدن منطقه پولی یورو انجام داد و در نهایت یونان، پرتغال، اسپانیا، ایرلند و ایتالیا پس از تحمل دوره ریاضت اقتصادی و حمایت پولی بانک مرکزی اروپا از مرحله بحرانی عبور کردند.
بدون تردید افزایش انضباط مالی دولتهای عضو منطقه پولی یورو و مهار نسبی کسری بودجه و بدهی آنها از یادگارهای دوره ریاست دراگی است.
انحراف تورم
مطابق دادههای منتشر شده توسط یورواستات (اداره آمار کمیسیون اروپا)، دراگی در مقایسه با دو رئیس پیشین بانک مرکزی اروپا توفیق پایینتری در حصول به اهداف تعیین شده برای نرخ تورم منطقه یورو داشته است.
در حالی که هدف بانک مرکزی حفظ نرخ تورم منطقه یورو در آستانه ۲ درصد بوده، متوسط نرخ تورم این منطقه طی ۸ سال گذشته به کمتر از ۱.۵ درصد رسیده و این نرخ در ماه سپتامبر گذشته به ۰.۸ درصد رسیده که پایینترین رقم در سه سال گذشته به شمار میرود.
این در حالی است که در دوره ریاست ژان کلود تریشه طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ متوسط نرخ تورم در منطقه یورو کمی بیش از ۲ درصد بود ولی این نرخ نوسان شدیدی را تجربه کرد. به طوری که پس از صعود به قله ۴ درصد در سال ۲۰۰۸ بلافاصله در سال ۲۰۰۹ به زیر صفر رسید. آقای تریشه، اقتصاددان فرانسوی، در حالی جای خود را به دراگی داد که نرخ تورم منطقه یورو ۳ درصد بود.
در دوره ریاست ۵ ساله ویم دویسنبرگ نیز متوسط نرخ تورم منطقه یورو ۲ درصد بود و او موفق شد نرخ حدود صفر درصدی سال ۱۹۹۹ را ظرف یکسال به آستانه ۲ درصد برساند.
توزیع پول ارزان
کاهش نرخ بهره، خرید اوراق قرضه دولتهای عضو منطقه یورو و نیز کاهش نرخ ذخیره قانونی بانکها مجموعه ابزارهایی بوده که بانک مرکزی اروپا در دوره ریاست دراگی به طور مستمر در پیش گرفته است.
به گزارش یورونیوز، این سیاستی است که با هدف افزایش رشد اقتصادی از طریق توزیع پول ارزان به منظور تحریک تقاضا دنبال شده است. ولی منتقدان دراگی معتقدند که محافظه کارانهتر شدن تعیین ابعاد آن موجب شده تا کارآمدی توزیع پول ارزان در سالهای اخیر کاهش یابد.
چشمانداز نگران کننده
بر پایه اعلام کمیسیون اروپا تحت تاثیر تبعات جنگ تجاری آمریکا با چین و اتحادیه اروپا و نگرانیهای موجود در مورد سرنوشت برگزیت، شاخص اعتماد مصرف کنندگان در ماه سپتامبر گذشته به پایینترین حد در ۹ ماه گذشته رسیده و روند نزولی شاخص مدیران خرید نیز نشان میدهد که اقتصاد منطقه یورو در سه ماه چهارم سال میلادی جاری در آستانه رکود قرار خواهد گرفت.
بنابراین با وجود تمام تلاشهایی که ماریو دراگی برای حفظ منطقه یورو انجام داد و موفقیتهایی که در نجات اعضاء بحرانزده اتحادیه پولی یورو، برقراری انضباط مالی و کاهش کسری بودجه برخی اعضاء کسب کرد، او در حالی کرسی ریاست بانک مرکزی اروپا را ترک میکند که سایه رکود همچنان بر منطقه یورو سنگینی کرده و سیاستهای انبساطی او هنوز اثری جدی از خود بروز نداده است.